Produkter


Vis guides

Styrlager

Det finns många typer av styrlager och i den här guiden har vi försökt täcka de flesta typer, mått och standarder.
Ett syrlager sitter mellan gaffelstyrröret och kronröret. För att hitta ett styrlager som passar är det viktigt att du mäter:​

  • Tjockleken på gaffelstyrröret
  • Invändig diameter på toppen och botten av kronröret (ramen)
Med rätt mått och en genomgång av de olika typerna, kan man därefter hitta sitt riktiga styrlager.
 
Tjockleken på gaffeln/styrröret​
Gaffelstyrröret är den delen av framgaffeln som går genom ramen. Runt om gaffelstyrröret sitter lagret monterat. Därför ska man mäta tjockleken på gaffelstyrröret.
Under lång tid var 1” gaffelstyrrör standard på dem flesta cyklar, och är fortfarande det på citybikes. Men på sportcyklar (MTB/race) är nu 1 1/8” det vanligaste. Tjockare gafflar ger en ökad styvhet och därmed också bättre prestanda. Ännu bättre gafflar blir också vanligare, t.ex. sådan som är tjockare i botten än i toppen. Detta kallas för tapered eller avsmalnande

Nedanför ses en omräkning från tumm till mm på de vanligaste storlekarna.

1” = 25,4 mm
1 1/8” = 28,6 mm
1 1/4” = 31,8 mm
1 1/2” = 38,1 mm (denna kan också heta 1,5”)

Nedanför ses ett exempel på uppmätning av en tapered/avsmalnande framgaffel.​Invändig diameter i toppen och botten av kronröret (ramen)
Kronröret är den del av ramen som gaffelstyrröret går igenom, och det är på insidan att av detta som lagret sitter. Därför ska man mäta den invändiga diametern på kronröret. Det mäts både i toppen och botten av kronröret, utifall att gaffeln är tapered/ansmalanande och därmed tjockare i botten. Ett annat sätt att mäta kan vara att mäta utsidan av det gamla lagret.

Nedanför ses ett exempel på uppmätning av kronröret och lagret.​Val av styrlager

I produkttexten framgår det vilken diameter topplagret och bottenlagret har. Det framgår även vilken storlek på gaffelstyrrör som lagret passar till. Man kan utifrån dessa mått, samt bilden, hitta det rätta styrlagret.