Produkter


Vis guides

Hitta rätt sadel

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man ska välja den perfekta sadeln.
I den här guiden gör vi det lätt att mäta ut den rätta storleken och vi ger dig en överblick över vilka fördelar som de olika formerna och utskärningarna har.

Storlek

Den mest avgörande faktorn för den perfekta sadeln är storleken. För att hitta rätt storlek så mäter man på sin kropp. Man ska mäta avståndet mellan rumpans benknotor, alltså de man sitter på.
Antingen kan man ta fram ett måttband och mäta direkt på baken. Vill man vara ännu mer precis kan man ta fram en bit kartong som man sätter sig på i cykelposition. Då pressar benknotorna sig ner i kartongen och skapar två inbuktningar som man mäter avståndet på. Ibland kan det vara lite svårt att se avtrycket i kartongen. Då kan man ta hjälp av en bit krita eller liknande, som man färgar den platta ytan med. Den del som inte blir färgad är alltså den del som har tryckts in av benknotorna.
Efter du har fått fram avståndet mellan benknotorna ska du lägga till lite extra plats på bredden. När du nu har ditt slutgiltiga tal kan du gå in på hemsidan och filtrera sadlarna efter bredd. 

Form

Sadelns form kan varieras mer, och det finns otaliga möjligheter. Det är därför inte alltid lika enkelt att hitta den form som bäst passar ens kropp, körstil osv.
Det finns i alla fall några knep man kan använda sig av:
Ju lägre du ligger över cykeln och ju snabbare/mer aggressivt du kör, desto smalare sadel ska du ha.
Ju mer upprest och stillsamt du kör, desto bredare sadel bör du ha.

Utskärning

Om du tampas med att tappa känseln i skrevet är en utskärning i sadeln lösningen. Det gör att sadeln inte pressar på beckenbenet och blodet kan på så sätt fortsätta att komma runt.
Utöver det ger en utskärning ofta en mer dynaisk sadeln. Dvs att sadeln ger sig något efter kroppens rörelser och även får en bättre luftgenomströmning.