Produkter


Vis guides

Hitta din kedja

Bredd

Bredden är avgörande för om kedjan passar till kassetten, dreven, bak- och framväxel. Det är först och främst på kassetten som kedjan ska passa, då det är här det är tajtast om plats. För att hitta en kedja och kassett som passar ihop ska de ha samma antal ”speed”, också kallad ”delad". Speed/delad är ett uttryck för hur många drev/kugghjul som finns på kassetten. Alltså, en kassett med 10 drev/kugghjul kallas för en 10-delad kassett eller 10-speed kassett. Det framgår vilken speed/delad som kedjorna passar till, och de flesta passar till flera storlekar. Nedanför finns länkar till de olika kedjorna (mm-måttet är bara extrainformation, då det är antalet speed/delad man går efter)​

6 delad – 7,8 mm – Hitta dem här
7 delad – 7,3 mm – Hitta dem här
8 delad – 7,1 mm – Hitta dem här
9 delad – Mellan 6,6 och 6,8 mm – Hitta dem här
10 delad – Mellan 5,88 och 6,2 mm – Hitta dem här
11 delad – 5,5 mm – Hitta dem här
Single speed/invändiga växlar/navväxlar - 1/8” eller 3/32” ​-- Hitta dem här
 

 


Längd

Alla våra kedjor är tillräckligt långa för att kunna klara av de flesta växelkombinationer och ska i flesta fall kortas av. Detta görs med en kedjebrytare. Se utvalet av kedjebrytare här.
Vi har också en video som visar en av flera sätt att byta en kedja och avgöra längden (sättet detta görs på kan variera beroende på antal drev och växling) Se videon här
 
 
Kopplingslänk och nitar

De flesta Shimano kedjor kommer med en kopplingsarm/nit (till höger i bilden nedanför) och de flesta andra, så som SRAM och KMC, kopplas ihop med kopplingslänk (till vänster och i mitten av bilden nedanför). Dessa kan också heta powerlink, smartlink, mm. I produkttexten står det om en kopplingslänk följer med när du köper en kedja. Det medföljer alltid en samlingsenhet så kedjan kan sättas ihop, om det så är en kopplingsarm/nit eller kopplingslänk.
Man kan även koppla/samla en ny kedja utan kopplingslänk eller kopplingsarm/nitar. Detta görs genom att man puttar ut en av nitarna halvvägs när kedjan kortas av, och därefter använder man denna nit för att koppla kedjan.
Önskar man köpa extra kopplingslänkar eller nitar, gäller ovanstående princip om speed/delad även här. Har du t.ex. en 8-speed kassett ska din kopplingslänk också passa till 8-speed. Det står i produkttexten vilken speed/delad de passar till. Hitta kopplingslänk här.

 

Vikt, hållbarhet och material
 
Materialet kedjorna är tillverkade i kan variera. Det kan bl.a. vara stål, aluminium, titanium, guld, mm. Många kedjor är tillverkade i flera typer material för att ge en kombination av styrka, hållbarhet och låg vikt.
Hållbarheten på dyra ”high-end” kedjor är ofta inte bättre än på de billiga, då billigare kedjor oftast är tillverkade i lite starkare material, men väger däremot mer.
Det viktigaste för att ta hand om sin kedja och ge den en lång livsläng, är att tvätta och olja/smöra den så ofta som möjligt, se evt. Guiden här.
Det är också en bra idé att investera den lilla kostnaden på en slitagemätare. Då kan man hålla koll på om kedjan är sliten och byta ut den innan den sliter på kassetten och dreven/vevpartiet.
Slitagemätare kan hittas här
Önskas låg vikt på kedjan, ska man upp i de högre prisklasserna. Då är kedjan tillverkad i lågviktsmaterial så som aluminium och titanium, och nitarna är ihåliga (ofta kallade Hollowpin).

Hitta alla våra kedjekategorier här